Sunday, July 29, 2018

Takaful terbaik di Malaysia

Aku nak minta maaf, aku memang sengaja letak tajuk post gini sebab nak click bait. Kalau korang ter-click post aku ni maksudnya korang tengah  mencari takaful atau insuran.

Aku just nak share pengalaman aku sebagai pelanggan insuran.
  1.  Aku bayar insuran untuk seisi keluarga aku termasuk seorang emak.  (RM1188 sebulan)
  2. Takaful terbaik ialah takaful yang boleh meet budget dan simpanan peribadi korang.
    • Contoh:  Kalau ko bayar takaful sebulan rm300 dan coverage 1 Juta.  Tiba2 korang sakit dan tak boleh bekerja selama 4 bulan.  Takaful tu akan lapse.  (Kat sini pentingnya kalau ada simpanan peribadi dalam bank.  rm300 X 4)  Belum lagi kalau sakit dan tak leh bekerja selama2nya. 
    • Ada takaful yang boleh kasi lump sum money kalau kena critical illness.  Kalau takat stage 1 tu, jangan mimpi sangat leh waive ngan claim.  Jadi... personal saving sangat penting untuk bayar bulanan insuran sewaktu sakit.
    • Ada coverage 1 juta pun tak berguna akhirnya
  3. Cash still king.
  4. Hospital kerajaan akhirnya menjadi pilihan terakhir.   

No comments:

Post a Comment